Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Σπιναλόγκα Το νησί των λεπρών

spinaloga to nisi ton lepronΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησί το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας στην Επαρχία Μεραμπέλλου του νομού Λασιθίου Κρήτης. Οχυρώθηκε άριστα από τους Ενετούς, τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης, όσο και από απόψεως αισθητικής του όλου τοπίου, που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του. Ο Ενετός χαρτογράφος Βιντσέντσο Κορονέλλι υποστηρίζει πως η Σπιναλόγκα δεν ήταν πάντα νησί, αλλά ήταν φυσικά ενωμένη με την γειτονική χερσόνησο Κολοκύθα. Αναφέρει πως το 1526, οι Ενετοί κατέστρεψαν μέρος της χερσονήσου και δημιούργησαν το νησί. Λόγω της τοποθεσίας του το νησί ήταν ήδη οχυρωμένο από την αρχαιότητα προκειμένου να προστατευθεί η είσοδος στο λιμάνι της αρχαίας πόλης Όλους.

 

Η ΙΣTΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

 

1)ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ

Η Όλους, και γενικότερα η ευρύτερη περιοχή, ερημώθηκαν τον 7ο αιώνα λόγω των αραβικών επιδρομών στη Μεσόγειο. Η Όλους παρέμεινε εγκαταλελειμμένη μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα, όταν οι Ενετοί εκμεταλλεύτηκαν την περιοχή για την συγκέντρωση αλατιού από τα αλμυρά νερά του κόλπου. Συνεπώς, η περιοχή απέκτησε σημαντική αξία ως εμπορικό κέντρο και συστηματικά κατοικήθηκε ξανά. Αυτό το γεγονός, καθώς και η άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, οδήγησαν τους Ενετούς στην οχύρωση του νησιού.

 

2) Ενετικό οχυρό & Τουρκοκρατία

Μετά την κατάληψη της Κρήτης το 1649 από τους Τούρκους, η Σπιναλόγκα έμεινε ακόμη στα χέρια των Ενετών άλλα 65 χρόνια, μέχρι το 1715, οπότε περιήλθε στους Οθωμανούς. Αυτό οφείλεται στην άρτια οχύρωσή της. Μετά την παράδοση της Σπιναλόγκας στους Τούρκους, εκατοντάδες από τους αιχμαλώτους χριστιανούς μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και πουλήθηκαν ως δούλοι. Από αυτούς 139 - οι πιο γεροί - στάλθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να δουλέψουν ως κωπηλάτες, και από αυτούς 19 πέθαναν στη διαδρομή. 466 πουλήθηκαν στην τοπική αγορά για περίπου 34.000 γρόσια, ενώ 11 δόθηκαν στον πασά των Χανίων.

 

3) Λεπροκομείο

Το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο, όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό. Κατά την περίοδο της Ιταλογερμανικής κατοχής οι κατακτητές δεν τολμούσαν να αφήσουν ελεύθερους τους λεπρούς και ήταν αναγκασμένοι να τους τροφοδοτούν οι ίδιοι, δεδομένου ότι το απέναντι χωριό Πλάκα το είχαν εκκενώσει και είχαν διώξει τους κατοίκους σε άλλα χωριά, όλη δε την παράλια περιοχή την είχαν οχυρώσει με πολυβολεία, υπόγειες στοές, ναρκοπέδια γιατί φοβούνταν απόβαση των Άγγλων σ' εκείνο το μέρος. Ούτε ποτέ μπήκε στο νησάκι Ιταλός ή Γερμανός και γι' αυτό λειτουργούσαν παράνομα ραδιόφωνα και ο γιατρός Διευθυντής Γραμματικάκης αντέγραφε τις ειδήσεις του Λονδίνου και του Καΐρου και τις μοίραζε ως δελτία ειδήσεων στους κατοίκους. Τελικά, το 1957 έκλεισε, αφού θεραπεύτηκαν οι λεπροί με τη χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.

 

4)ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Μετά το 1957 και για αρκετές δεκαετίες έμεινε αναξιοποίητη και μετά το ενδιαφέρον των πολυάριθμων τουριστών άρχισε να γίνεται συστηματική αναστήλωση και επισκευή των παλαιών κτισμάτων, των οχυρωματικών ενετικών τειχών, των παλαιών οικιών, των δρόμων κλπ. Χιλιάδες επισκέπτες επισκέπτονται κάθε χρόνο το πανέμορφο αυτό νησάκι με καραβάκια που ξεκινούν κάθε μία ώρα από τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στην στεριά και απέχει περίπου 800 μέτρα.

 

Η ΤΑΙΝΙΑ

Το 2009 ο σκηνοθέτης Ιάσονας Φιλίππου αποφάσισε να δημιουργήσει μια ταινία για το νησί των λεπρών. Η σειρά που γυρίστηκε βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ για το οποίο είχε δεχτεί πρόταση από το Χόλυγουντ για μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη. Το ποσό που της είχαν προτείνει ήταν 300.000 λίρες. Εκτός από πρόταση για ταινία, της είχε γίνει και πρόταση από κάποιον να μεταφερθεί η ιστορία του βιβλίου ως μιούζικαλ, αλλά τις απέρριψε γιατί ήλπιζε σε μια ελληνική προσέγγιση, μιας και η ιστορία ανήκε στην Ελλάδα Ένας άλλος λόγος που απέρριψε τις προτάσεις ήταν γιατί δεν ήθελε να πουλήσει τα δικαιώματα, χωρίς να έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στα γυρίσματα και στο σενάριο, κάτι που δεν θα συνέβαινε στη συνεργασία της με το Mega Channel, όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στην Κική Μουστακίδου.

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος