Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Τεχνολογία Α' τάξης

Beautiful Minds...

O Χρίστος Χ. Παπαδημητρίου και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, θεωρητικοί της πληροφορικής από τα πανεπιστήμια Berkley και ΜΙΤ, επαναπροσδιορίζουν και ανατρέπουν μπροστά στο φακό τη θεωρία των παιγνίων του νομπελίστα John Nash.

Αποτυπώνουν με παραδείγματα τις εφαρμογές της στην σύγχρονη οικονομία και στην καθημερινή ζωή του 21ου αιώνα και δίνουν απαντήσεις σε νεαρούς έλληνες μαθητές που ψάχνουν τον τρόπο που μπορεί η σύγχρονη επιστήμη να καθορίσει το μέλλον και τις προοπτικές του καθενός μας στην εκπομπή της ΕΤ1 "Συναντήσεις με αξιοσημείωτους ανθρωπους" (29/01/2012).

Τα γράμματα του πληκτρολογίου

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι ανακατεμένα;

ΠληκτρολόγιοΚοιτάζοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα Q,W,E,R,T,Y  είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους; Ποιός , όμως, αποφάσισε τη ρύθμιση αυτή και για ποιό λόγο; Η πρώτη γραφομηχανή κατασκευάστηκε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Christopher Sholes Latham και περιελάμβανε ένα κινητό μηχανικό μελάνι, ένα μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.

Από την αρχή, όμως, της λειτουργίας τους οι γραφομηχανές παρoυσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή μπλόκαραν συνέχεια και κολλούσαν, εξαιτίας της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό ήταν να μειώσουν την ταχύτητα τους οι δακτυλογράφοι, έτσι ώστε να μην κολλάνε τα πλήκτρα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το πρόβλημα ήταν πιό έντονο στα πρώτα γράμματα της Αλφαβήτα. Ο Latham σκέφτηκε τότε ότι μία είναι η λύση.  Επρεπε να .... μπερδέψει τις γραμματείς , ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτρολόγιο?

Περισσότερα...

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος