Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Γυμνάσιο, μία καινούρια αρχή!

gymnasio mia nea arxiΑγαπητά μας πρωτάκια, καταλαβαίνουμε πως νιώθετε που βρίσκεστε για πρώτη φορά σε άλλο κλίμα και γενικότερα σε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης, γιατί πρόσφατα περάσαμε και εμείς από την θέση που βρίσκεστε τώρα... Και εξαιτίας αυτού, ξέρουμε δύο-τρία πράγματα παραπάνω για το Γυμνάσιο! Και γι’ αυτό θα θέλαμε να σας δώσουμε κάποιες συμβουλές, διότι ξέρουμε ότι νιώθετε κάπως άβολα για τη συμπεριφορά σας και τον τρόπο γενικότερα που ανταπεξέρχεστε στο σχολείο... Λοιπόν, ας αρχίσουμε...!

Αρχικά, η ανάμνηση των χρόνων του Γυμνασίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στις αγαπημένες της ζωής ενός ανθρώπου, γι’ αυτό προσπαθήστε να τα χαρείτε όσο περισσότερο γίνεται! Το Δημοτικό ήταν ανέμελο και διασκεδαστικό, όμως τώρα, στο Γυμνάσιο, τα πράγματα αλλάζουν και δυσκολεύουν. Τα χρόνια φοίτησης στο Γυμνάσιο είναι συνδεδεμένα με την περίοδο μετάβασης από την παιδικότητα στην εφηβεία. Και επειδή η περίοδος αυτή είναι για πολλά παιδιά άγαρμπη, δύσκολη, συγχυσμένη και (ίσως) αγχώδης, είναι καιρός να πάρουμε χαμπάρι πως η ζωή μας περνάει σε επόμενο στάδιο, το στάδιο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν θέλουμε να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε παιδιά ή σαν να είμαστε έφηβοι. Και γι΄ αυτούς τους λόγους επιλέξαμε να σας δώσουμε τις παρακάτω συμβουλές:

1) Ό,τι σε αγχώνει αργά ή γρήγορα θα είναι ασήμαντο ή αστείο

Αυτή η συμβουλή είναι γενικά ιδιαίτερα αγχολυτική, γιατί είναι πραγματικά βγαλμένη από τη ζωή. Σίγουρα, υπάρχουν παραδείγματα που μπορείς να θυμηθείς- παραδείγματα σκληρής προσπάθειας, άγχους, απελπισίας που παρήλθαν και σύντομα ξεχάστηκαν. Σκέψου εκείνη (την οποιαδήποτε) φορά που πίστευες ότι δεν θα τα καταφέρεις ή τότε που ήσουν πολύ στενοχωρημένος/η και αναρωτήσου: "Πόσο σε επηρέασε τελικά εκείνη η περίοδος; Πόσο την θυμάσαι; Έχει σημασία τώρα πια;". Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός κι αυτή είναι μια αλήθεια που είσαι σε θέση να προσεγγίσεις.

2) Αν σε συμπαθούν ΟΛΟΙ τότε κάνεις κάτι λάθος

Πολλά παιδιά ξεκινώντας το Γυμνάσιο έχουν ανασφάλεια για την εικόνα και τη δημοφιλία τους. Σε όλα τα σχολεία από καταβολής κόσμου (και σχολείων) υπάρχουν όμορφα αγόρια και κορίτσια με μοδάτα ρούχα, αμέτρητους φίλους και καταπληκτικό χαμόγελο, που εκλέγονται Πρόεδροι της τάξης ή του Δεκαπενταμελούς και το μισό σχολείο είναι ερωτευμένο/γοητευμένο μαζί τους. Και, ναι και εσύ, όσο φιλόδοξο, φιλομαθές και ώριμο παιδί κι αν είσαι, μπαίνεις στην εφηβεία και θέλεις να γίνεις αυτό ακριβώς το διάσημο αγόρι ή κορίτσι. Είναι μια ανησυχία απόλυτα αναμενόμενη, σκέψου ότι ένας άνθρωπος αρεστός σε όλους, δεν μπορεί να είναι ειλικρινής, έντιμος και σταθερός. Όπως εσύ έχεις συμπάθειες και αντιπάθειες, έτσι και οι υπόλοιποι συμμαθητές σου έχουν δικαίωμα να το κρίνουν και να αποφασίσουν αν θέλουν τη φιλία σου ή όχι.

3) «Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»gymnasio mia nea arxi2

Για να μείνουμε στο θέμα των φίλων, είναι σημαντικό να καταλάβεις την τεράστια αξία της φιλίας και τη σημασία της επιλογής των σωστών ανθρώπων που θα σε συντροφεύουν. Η ανάγκη των εφήβων να σχηματίσουν μια ταυτότητα που να διαφέρει απ' το παιδικό "εγώ" τους, αλλά και η ανάγκη να ομαδοποιηθούμε, να μπούμε σε έναν κύκλο, να ανήκουμε σε μια αγέλη με κοινά χαρακτηριστικά, είναι θεμιτές και φυσικές, αλλά δεν παύουν να ενέχουν κινδύνους. Γι' αυτό φροντίσε να καταλάβεις ότι οι επιλογές σου σε χαρακτηρίζουν και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι περίπου ο μέσος όρος της παρέας τους, γι' αυτό πρέπει να προσβλέπεις στο καλύτερο.

4) Είσαι ό,τι κάνεις, όχι ό,τι γράφεις ή «ανεβάζεις» στο Facebook

Η σωστή διαχείριση από την πλευρά μας στο ζήτημα των social media, είναι μια υπόθεση πολύ δύσκολη. Ταυτόχρονα, ζούμε σε μια εποχή πολύ διαφορετική από αυτή των γονιών μας, που μπορεί να έχει πολλά κατακριτέα σημεία, αλλά όπως συμβαίνει πάντα με όλα τα "ρεύματα" και τα σημεία των καιρών έχει και θετικά. Το τι φοράς και το πού βγαίνεις είναι ζήτημα προσωπικό και δεν αφορά τους 560 διαδικτυακούς "φίλους" σου. Όποιο ρόλο κι αν παίζει το Facebook στη ζωή σου, οι φίλοι, τα επιτεύγματα, ο έρωτας βρίσκονται (ακόμη) στην πραγματική ζωή.

5) Μη βιάζεσαι να μεγαλώσεις!

Είναι γεγονός: τα κοριτσάκια είμαστε βιαστικά. Θέλουμε να μεγαλώσουμε γρήγορα για να φοράμε τακούνια, όπως η μαμά, για να βαφόμαστε, για να επιτρέπεται επιτέλους να απαλλαγούμε από τις ανεπιθύμητες τρίχες και για να φιλήσουμε ένα αγόρι όμορφο, ψηλό και αδιάφορων πνευματικών προσόντων, όπως στις ταινίες. Τα αγόρια, από την άλλη, βιάζονται να απαλλαγούν από την φροντίδα, τα ντροπιαστικά δημόσια φιλιά και την επίβλεψη της μαμάς τους.Είτε είσαι αγόρι, είτε κορίτσι, προσπάθησε να καταλάβεις ότι τα όρια είναι απαραίτητα. Μην εκμηδενίσεις τη σημασία της εμφάνισης/των ρούχων/του στυλ, γιατί τα παιδιά σήμερα (θα το έχεις σίγουρα προσέξει!) είναι εξαιρετικά πιο καλοντυμένα απ' ό,τι παλιότερα. Ταυτόχρονα, όμως, σκέψου οτι το τι είδους άνθρωπος θα γίνεις και τι ζωή θα ακολουθήσεις θα εξαρτηθούν από την υπευθυνότητα, την ευγένεια και τη φιλομάθειά σου - όχι από το τι είχαν σε προσφορά στο Bershka στο Stradivarius ή στο H&M.

Πηγή: www.mama365.gr

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος