Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού

Λ.Λυμπερίου 1 - Τ.Κ. 71601 - Ηράκλειο Κρήτης

Οι μαθητές υπολογίζουν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης

Ερατοσθένης (σκίτσο)
Οι μαθητές του Γυμνασίου Ν. Αλικαρνασσού υπολογίζουν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης, με τη μέθοδο του Ερατοσθένη του Κρηναίου, με την επίβλεψη των καθηγητών Νικόλαου Βασιλάκη (καθηγητή Φυσικής) και Μάριου Χ. Κιοστεράκη (καθηγητή Μαθηματικών).


Η ιδέα ξεκίνησε τον 3 π.Χ. αιώνα όταν ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7 μοιρών με την κατακόρυφο του τόπου.

Στη συνέχεια με την βοήθεια του βασιλιά Πτολεμαίου, ο οποίος διέθεσε το αναγκαίο σώμα βηματιστών, ο Ερατοσθένης μέτρησε την απόσταση Συήνης - Αλεξάνδρειας, την οποίαν βρήκε περίπου 4.900 στάδια.




Σχήμα



Επειδή η επίκεντρη γωνία και το μήκος του αντίστοιχου τόξου είναι ποσά ανάλογα με μερικές απλές πράξεις κατάφερε αρκετά καλά να προσεγγίσει το μήκος της περιφέρειας της Γης.

Έτσι ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης σε 252.000 στάδια.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 (εαρινή Ισημερία) ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η μέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας. Τη μέρα αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη επειδή γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα. Λόγω της κυριακάτικης αργίας η εκτέλεση του πειράματος έγινε τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016.

Οι μαθητές μετρούν

Συνημμένα αρχεία:


Σύνδεσμοι για τη μέθοδο του Ερατοσθένη και τις ισημερίες:


Χρήσιμοι σύνδεσμοι για την εκτέλεση του πειράματος:

© Γυμνάσιο Νέας Αλικαρνασσού - Λ.Λυμπερίου 1 Τ.Κ. 71601 Ηράκλειο Κρήτης - 35°20'03.2"N 25°09'46.8"E
Τηλ. 2810229231 - Φαξ: 2810343414 - Email: mail@gym-n-alikarn.ira.sch.gr

«Η ευτυχία του ανθρώπου συνίσταται στη μόρφωση και στην παιδεία,
και όχι στα αγαθά που δίνει και παίρνει η τύχη.» Πλούταρχος